طبیعت جلوه گاه قدرت خداوندی
روز طبیعت اما فقط به سیر در زمین و خداشناسی خلاصه نمیشود بلکه اهمیت حفظ خلقت خداوند نیز هدف دیگر این روز است؛ زیرا مالک حقیقی اوست «هُوَ الَّذِی خَلَقَ لَکُمْ ما فِی الأْرْضِ جَمِیعاً؛ و اوست آن (آفریننده اى) که همه آنچه در زمین است براى شما آفرید.» (البقره، ۲۹)
گرچه حراست از طبیعت از دیرباز در میان ایرانیان جایگاه ویژهای داشته است اما با ورود اسلام به ایران، حراست از محیط زیست و منابع طبیعی با توجه به تأکیدی که آیات قرآن و روایات بر حفظ مظاهر طبیعت دارد این توجه دو چندان شده است.
اما باید دید که چرا اسلام و قرآن به محیط زیست توجه دارد؟ پاسخ این است؛ در قرآن خداوند مالک تمامی آنچه در آسمان و زمین معرفی شده، است و در واقع انسان تنها امانتداری است که باید آن را برای تمامی جانداران حفظ کند «وَ الأْرْضَ وَضَعَها لِلأْنامِ؛ و (خداوند) زمین را براى همگان قرار داد.» (الرحمن،۱۰)
انسان این موجودی که حق بهره برداری از زمین و طبیعت به او داده شده است همزمان نیز مکلف به حراست از آن شده؛ زیرا بر هر حقی تکلیفی نیز نهاده شده است.
آسمان بار امانت نتوانست کشید قرعه فال به نام من بیچاره زدند
این مخلوقی که قرعه فال به نام او زده شده باید این مکان و این امانت را به دست دیگر بهرهمندان آن از نباتات و جمادات گرفته تا چهارپایان و نسلهای آینده انسان برساند.
همگان بر این امر واقفند که طبیعت نظمی خاص دارد که تنها از قدرت خداوندی برخواسته و از ذات او سرچشمه میگیرد «فتبارک الله احسن الخالقین» این نظم و این تنوع در جهان هستی نشانهای برای مؤمنان از قدرت خالق آنهاست؛ لذا بر هر مؤمنی واجب است که در حفظ این نشانههای خداوندی کوشا باشد.
بنابراین محیط زیست سالم یکی از نعمات الهی و بخشی از نظام خلقت بوده که ریشه در جهان بینی توحیدی دارد؛ یعنی جهان و هر آنچه که در اوست، تصویری از قدرت خداوند واحد است به همین دلیل است که در اسلام هرگونه رفتاری که منجر به فساد در عرصه محیط زیست شود نهی شده است؛ چرا که خداوند بارها در قرآن کریم درباره ایجاد فساد در روی زمین هشدار داده است.
وارثان زمین
بی شک تمامی مسلمانان میدانند که زمین ارثیهای است که از جانب خداوند به بندگان صالحش وعده داده شده؛ لذا این تکلیف بر آنان است که آن را پاک نگهداشته و در امانتی که بر عهده آنان است خیانت نورزند.
خداوند همچنین انسان را به آبادکردن زمین سفارش میکند در آیه ۶۱ سوره هود می فرماید: «یَا قَوْمِ اعْبُدُواْ اللّهَ مَا لَکُم مِّنْ إِلَهٍ غَیْرُهُ هُوَ أَنشَأَکُم مِّنَ الأَرْضِ وَاسْتَعْمَرَکُ؛ او خداییست که شما را از زمین بیافرید و عمران آبادانیش را به شما واگذاشت.»
این همه نشان از اهمیت طبیعت و پاسداشت آن در قرآن است؛ حال که فرصتی فراهم شده تا در کنار خانواده و دوستان به دستورات خداوند در رابطه با گردش در زمین و تفکر در نظم خلقت عمل کنیم، باید به دیگر دستورات خالق او نیز در حفظ محیط زیست و عدم آلوده کردن منابع طبیعی توجه ویژهای نشان داد.
منبع:پایگاه مقاومت بسیج حضرت خدیجه (س)
سلام زیبا بود